Leafs Parkinson

  • UITWISSELING
    • Kennis
    • Ervaringen
    • Vragen
    • Onderzoek
  • Ladekast
    • Ladekast
  • LEAFS PROJECT
    • Status update
    • Agenda
    • Bijeenkomsten
    • Themateams
    • Werkgroepen
  • Over deze site
U bent hier: Home / LEAFS Ladekast / Solliciteren met Parkinson

Solliciteren met Parkinson

Ga je op zoek naar een (nieuwe) baan? Bereid je goed voor en bedenk of je wilt vertellen over jouw Parkinson. En zo ja, wat dan precies.

Je wilt (weer) gaan werken

Als je geen baan hebt en (weer) wilt gaan werken, zul je moeten solliciteren. Het is verstandig om in de sollicitatiebrief alleen in te gaan op de functie zelf en waarom je daarvoor geschikt bent. En vermeld dus niet een eventuele beperking. ‘Voorkom dat je bij de eerste snelle schifting van brieven al uitgesloten wordt. Houd het dus helder en zakelijk’

Tijdens het sollicitatiegesprek kunnen jouw gezondheidsklachten ter sprake komen. Weet dat er in beginsel niet naar je gezondheid gevraagd mag worden. Dit is vastgelegd in een wet:

Wet op de medische keuring

Het is verboden vragen te stellen over gezondheid en ziekte(verzuim) van een sollicitant

In de praktijk blijkt echter dat er tijdens een sollicitatiegesprek toch wel eens naar de gezondheid gevraagd wordt, ook al mag dit niet. Deze kans is nog groter als je solliciteert vanuit arbeidsongeschiktheid. Wees hier op voorbereid en zie onderstaande tips.

Wel of niet gezondheidsklachten vertellen?

Als je beperking gevolgen heeft voor je functioneren dan ben je verplicht dat te melden. Een werkgever mag vragen of je aan de functie-eisen kunt voldoen. Als er in de nieuwe functie taken zijn die je niet kunt doen door de ziekte van Parkinson, bijvoorbeeld fijn motorische handelingen of zwaar tillen, moet je dit dus aangeven. Je hoeft dan niet te zeggen dat je de ziekte van Parkinson hebt, maar wel dat er beperkingen zijn waardoor je een bepaalde taak niet kunt doen. Doe je dit niet en blijkt na in dienst name dat je bepaalde taken niet kunt uitoefenen, dan mag de werkgever jou ontslaan, omdat je informatie hebt achtergehouden.

Het kan sowieso verstandig zijn om wel jouw beperkingen te benoemen in het gesprek. Voor werkgevers die mensen met een aandoening of handicap aannemen, gelden namelijk bepaalde (financiële) voordelen: korting op bepaalde premies, subsidies voor aanpassingen op je werkplek en speciale regelingen, zoals een proefplaatsing, mobiliteitsbonus of loondispensatie. Zie regelingen voor de werkgever.

Sollicitatietips

Wat kun je doen als je gezondheid toch ter sprake wordt gebracht? Hieronder vind je enkele adviezen. Bekijk ze kritisch: het zijn algemene adviezen; voor jou kan een situatie anders liggen.

  • Je kunt weigeren om antwoord te geven door te zeggen dat je gezondheid niets te maken heeft met de baan waarop je solliciteert. Dat zal echter geen goede indruk maken, zodat de kans erg klein wordt dat je de baan krijgt. Het is dus beter om toch antwoord te geven. Je kunt ook vragen wat de reden is dat de werkgever dit onderwerp ter sprake brengt: zijn er misschien speciale functie-eisen voor de baan waarop jij solliciteert?
  • Je kunt wel aangeven dat er geen gezondheidsklachten zijn die invloed hebben op jouw functioneren, tenzij dat wel het geval is. Je hoeft niet te zeggen wat je hebt, maar wel wat jouw beperkingen zijn, bij voorkeur met oplossingen voor eventuele problemen.
  • Vertel geen algemeen verhaal over jouw beperkingen/gezondheidsklachten. Beperk je tot informatie over je eigen omstandigheden en houd de informatie beknopt. Probeer de nadruk te leggen op wat je wél kunt, niet op wat je níet kunt. Praat over oplossingen en niet over problemen. Het gaat er immers om waarom je geschikt bent voor de baan. Vergeet dus vooral niet jouw positieve eigenschappen te noemen.
  • Als je op het moment van solliciteren arbeidsongeschikt bent, is een positief verhaal ook van belang. Vertel dat je vanwege je gezondheid een tijd arbeidsongeschikt bent geweest, maar nu weer kunt en wilt gaan werken. Benadruk jouw motivatie en kwaliteiten en geef aan waarom je geïnteresseerd bent in deze baan..
  • Zorg voor goede referenties. Vraag je vorige werkgevers – met wie je goed hebt gewerkt – of zij gebeld mogen worden. Zij kunnen vertellen wat voor werknemer je bent en zo de koudwatervrees bij een nieuwe werkgever wegnemen.
  • Neem korte schriftelijke informatie mee als je besluit over jouw Parkinson te vertellen.

Zie ook de sollicitatiegids Solliciteren en gezondheid of Zo zit het met solliciteren, te bestellen via de webwinkel van Blik op Werk.

Nieuwe baan? Zomaar keuren mag niet !

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan het ook gebeuren dat je medisch gekeurd wordt. Dit is een aanstellingskeuring. Hier zijn strenge regels voor; keuren mag lang niet voor elke baan! Ook dit is vastgelegd in de Wet op de medische keuringen. https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/arbeidsrecht/wet-op-de-medische-keuringen-wmk#2

Hoe weet je nou of een aanstellingskeuring terecht is?

De vuistregel is dat keuren alleen mag bij werk waarvoor bijzondere functie-eisen gelden. Het gaat dan meestal om banen met risico’s voor jouw gezondheid of veiligheid, of die van anderen. In ieder geval moeten deskundigen bekijken óf en hoe er gekeurd mag worden. De bedrijfsarts bepaalt welk soort onderzoek nodig is: welke vragen, en wat voor lichamelijk of ander onderzoek. Hij doet dit aan de hand van de vastgestelde bijzondere functie-eisen. Hoe dat precies in elkaar zit, lees je op www.aanstellingskeuringen.nl

Door: Monique Timmer op 25 november 2017 In categorie: LEAFS Ladekast

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Recent toegevoegd

  • ?Quieres conocer un facil juego de efectuar vuestras noches romanticas un poquito mas picantes?
  • How-to Go out Once more Adopting the Past Son Broke The Cardio
  • >If you are searching for a no-strings-attached hook-up, Adam4Adam could be centered a terrific.
  • Just what exactly would you get to suit your money?
  • The fresh new genome-wider rust out of ? with pairwise point located to possess Eucalyptus (Fig

MIjn favorieten

      Geen favorieten

Copyright © 2022 · LEAFS Parkinson - LEvensfase AFhankelijke Support bij parkinson · coding & design: heelHELDER · Log in