Of je al dan niet je werkgever en collega’s inlicht, is afhankelijk van de fase van je Parkinson, hoe je relatie met je werkgever en collega’s is, welke werkzaamheden je verricht, welke beperkingen je ervaart, etc.
Toch zijn er goede redenen om je werkgever en collega’s te vertellen dat je Parkinson hebt en wat dit precies betekent. Jouw werkgever en collega’s zullen namelijk gaan merken dat er iets aan de hand is. Realiseer je dat de omgeving vaak eerder iets merkt dan jij denkt, bijvoorbeeld het moeilijker bewegen, langzamer reageren, het hebben van verminderde mimiek etc.
Als je de werkgever en collega’s vertelt dat je Parkinson hebt, is het van belang dat deze wel genuanceerde informatie krijgt over het feit dat het verloop heel divers kan zijn, zodat ze het ziektebeeld goed begrijpen en niet meteen van het slechtste scenario uitgaan. Hij/zij zal moeten weten dat iemand die aan Parkinson lijdt vaak nog langere tijd goed inzetbaar kan zijn, waarbij tijdige aanpassing nodig kan zijn.
Reacties die je vanuit jouw werkgever en collega’s kunt krijgen:
Onbegrip
Het kan zijn dat er onbegrip ontstaat omdat collega’s en werkgever je bijvoorbeeld wel naar het werk zien komen, je nog wel sport en/of deelneemt aan sociale activiteiten. Zij zouden kunnen denken dat het wel meevalt met je klachten of misschien zelfs twijfelen over de diagnose omdat ze een ander beeld hebben. Dat kan erg vervelend zijn; Je kunt bijvoorbeeld merken dat anderen je gaan zien als een ‘aansteller’ of zelfs een ‘bedrieger’.
Schrik
Schrik is ook een reactie die regelmatig voorkomt. Ze ziekte van Parkinson kan beladen zijn, bijvoorbeeld doordat een familielid dit ook heeft gehad in een ernstige vorm en/of op latere leeftijd.
Bezorgdheid
Je werkgever en collega’s kunnen ook heel erg (en misschien wel te) bezorgd reageren. Ze moedigen je misschien aan om zoveel mogelijk te rusten, willen je werk uit handen nemen of adviseren je om naar huis te gaan en daar nog zoveel mogelijk van het leven te genieten. Dit gebeurt met goede bedoelingen en kan nodig zijn, maar kan je ook het gevoel geven overbodig te zijn en niets meer te kunnen betekenen voor de maatschappij.
Het is dus aan te raden dat je je werkgever en collega’s duidelijk vertelt wat je precies hebt, omdat er anders misverstanden kunnen ontstaan.
Anderen moeten je zo nodig kunnen helpen
Soms is het nodig de hulp van je werkgever en collega’s in te schakelen; ook dan is het handig als zij op de hoogte zijn van de ziekte van Parkinson en de mogelijke gevolgen voor het functioneren. Bijvoorbeeld dat je soms even moet gaan liggen tijdens het werk, omdat de medicatie uitgewerkt raakt en de klachten toenemen of je last krijgt van lichamelijke verschijnselen waardoor je een klus niet af kunt maken, bijvoorbeeld trillen bij notuleren of productiewerk.
Informeer je werkgever en collega’s
Er is voldoende informatie beschikbaar die je jouw werkgever en collega’s kunt laten zien. Ook kun je een folder meenemen, zodat zij zelf kunnen lezen wat Pparkinson is. Er zijn diverse folders te downloaden via de Parkinson vereniging. Tevens biedt de Parkinson Vereniging een Workshop ‘Parkinson en werk’ aan.
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.